Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009

14/01/2009

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (14/01/2009)

Η τωρινή συγκυρία δεν μπορεί παρά να διαπερνάται έντονα από τα πρόσφατα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, όπου σύσσωμη η νεολαία και ένα κομμάτι του κόσμου της εργασίας κατέκλυσαν επί δυο εβδομάδες τους δρόμους της Ελλάδας κατά δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική της αναδιάρθρωσης, της εργασιακής ανασφάλειας, της λιτότητας, του αυταρχισμού και της καταστολής. Αφορμή για τη συγκεκριμένη έκρηξη οργής αποτέλεσε η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή από ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αποτέλεσε την πιο σκληρή και ωμή απόληξη μιας θατσερικής κυβερνητικής πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πυροδότησε μια κοινωνική έκρηξη πρωτοφανών διαστάσεων και εμβέλειας για τα εγχώρια δεδομένα από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και μετά.
Η δυναμική, το εύρος και τα χαρακτηριστικά του κινήματος καταδεικνύουν και τα βαθύτερα πολιτικά αίτια που το πυροδότησαν. Και αυτά συμπυκνώνονται σε μια πολιτική η οποία ενώ εδώ και πολλά χρόνια στέλνει όλο και περισσότερο κόσμο στην ανεργία και στην εξαθλίωση, ψηφίζει νόμους σε εργασία και εκπαίδευση που βρίσκουν απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνική απόρριψη και οδηγεί την οικονομία σε κρίση την στιγμή που η ίδια είναι βουτηγμένη σε σκάνδαλα εκατομμυρίων και επιδεικτικά ανεμίζει μπροστά στα μάτια μας την οικονομική βοήθεια των 28 δισεκατομμυρίων στις τράπεζες… Μια πολιτική που διαχρονικά και με ζήλο υλοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και η οποία κινείται στις κατευθύνσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέναντι σε όλα τα παραπάνω αντιπαρατέθηκε ο κόσμος της εκπαίδευσης και της εργασίας όλο τον προηγούμενο μήνα ερχόμενος σε κάθετη σύγκρουση με την κυβέρνηση και το σύνολο της αντιλαϊκής (αντεργατικής, αντιφοιτητικής, κατασταλτικής) πολιτικής του κράτους που αποτυπώνεται στο σύνθημα ‘ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ’.
Μέσα από μαζικότατες διαδηλώσεις που υιοθέτησαν συγκρουσιακές πρακτικές συλλογικής λαϊκής αντίστασης παράλληλα με τις απεργίες, τις καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών, το σύνολο των κοινωνικών αντιστάσεων που συγκροτήθηκαν προσέλαβε επιθετικά χαρακτηριστικά νίκης και προκάλεσε βαθύτατους κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό κέντρο και την άρχουσα κοινωνική μειοψηφία που εκπροσωπεί η πολιτική του. Αξιοσημείωτος ωστόσο παραμένει ο ρόλος τόσο των ΜΜΕ όσο και των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη συγκεκριμένη δυναμική… με τα πρώτα να επιδίδονται σε μια εκστρατεία λασπολόγησης του κινήματος και τα δεύτερα να κινούνται σε μια κατεύθυνση αποδοκιμασίας, διαχωρισμού και κατασυκοφάντησης των κινητοποιήσεων στη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Το μαζικότερο κοινωνικό στρώμα που με συντριπτικούς αριθμητικούς όρους ενεπλάκη στα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα αυτό της νεολαίας, μαθητικής, σπουδάζουσας και εργαζόμενης, η οποία άλλωστε έχει τοποθετηθεί στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης. Είναι η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της εργασιακής περιπλάνησης, της ανασφάλιστης εργασίας και της ανεργίας, της διευρυμένης κοινωνικής και οικονομικής συμπίεσης, της αυταρχικοποίησης και της πειθάρχησης του σχολείου και του πανεπιστημίου, και ακόμη περισσότερο ένα μεγάλο κομμάτι της βιώνει τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση –βάση του 10- και την κοινωνική περιθωριοποίηση.
Απέναντι στη νεολαία η πάγια στάση της κυβέρνησης είναι οι αναδιαρθρώσεις, η καταστολή και η αδιαλλαξία. Εν μέσω μάλιστα διακοπών προανήγγειλε το προχώρημα των «μεταρρυθμίσεων» στην δευτεροβάθμια αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχετικά με τα ΚΕΣ- η αναγνώριση των οποίων έρχεται να φέρει την πλήρη διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν, τους δυο κύκλους σπουδών και να εντείνει τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και τις ειδικεύσεις- και την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο. Τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν casus belli για τη σπουδάζουσα νεολαία και κόμβοι που πυροδότησαν εκρηκτικές και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας των οποίων είναι ακόμα ανενεργοί. Στον απόηχο λοιπόν της κοινωνικής έκρηξης του Δεκέμβρη, η κυβέρνηση εξαγγέλλει το προχώρημα των πιο αντιδραστικών τομών στην εκπαίδευση και συνολικά της αντιλαϊκής της πολιτικής ελπίζοντας ότι τα πανεπιστήμια και ευρύτερα η κοινωνία θα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα επανέλθει η «ησυχία» και η «τάξη» ώστε να προχωρήσει το έργο της ανενόχλητη. Παράλληλα, επιχειρεί να διασπείρει την τρομοκρατία στον κόσμο του κινήματος με στόχο να οριοθετήσει τη δυνατότητα ανασυγκρότησης κινητοποιήσεων.
Η δική μας απάντηση απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι η ΣΥΝΕΧΙΣΗ του συλλογικού μας αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που έχει ως προμετωπίδα της αυτή τη στιγμή. Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται, δεν συκοφαντείται… Ο ‘Δεκέμβρης’ δεν τελείωσε… Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη, την οριστική ανατροπή των σχεδίων τους και του συνόλου της πολιτικής που υποβαθμίζει το παρόν και το μέλλον μας!

Η απάντηση του κράτους στο κίνημα και στον κόσμο που ξεσηκώθηκε είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και του παρακράτους(«αγανακτισμένοι πολίτες» κτλ). Με κυβερνητική εντολή οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν απρόκλητα με ξύλο και χημικά τους διαδηλωτές στην πορεία της 9 Γενάρη στην Αθήνα, προβαίνωντας σε δεκάδες προσαγωγές. Συνεχίζοντας έτσι την καταστολή όλου του προηγούμενου διαστήματος με σωρεία συλλήψεων, χημικών και ξύλου. Το σκεπτικό τους απλό: τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται. Δεν ξέρουν όμως ότι η κοινωνική οργή είναι τέτοια που θα τους πνίξει.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής εντάσσονται και οι προσπάθειες άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση, η αστυνομία, και οι εισαγγελικές αρχές επιχειρούν να ανοίξουν το ζήτημα της άρσης του ασύλου, ως τελευταίο τους χαρτί, επιδιώκοντας να καταφέρουν ένα κατασταλτικό χτύπημα συνολικά στο κίνημα. Στο πλευρό τους βρίσκονται από την αρχή τα ΜΜΕ που συντονισμένα καλούν την κυβέρνηση να επέμβει στους πανεπιστημιακούς χώρους και «να επιβάλλει την τάξη». Την ίδια στιγμή που ούτε λόγος γίνεται για τη δολοφονική επίθεση στη μετανάστρια συνδικαλίστρια στο χώρο των καθαριστριών Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η συγκεκριμένη γυναίκα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από μπράβους των κύκλων της εργοδοσίας εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης στο χώρο και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένη με κίνδυνο να χάσει τη ζωή της. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την πιο άγρια έκφραση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ακραίας εκμετάλλευσης και της απάνθρωπης αντιμετώπισης των μεταναστών εργατών στη χώρα μας και χαίρει πλήρους συγκάλυψης από τα μέσα, τον τύπο και τα πολιτικά κόμματα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ

Εκτός από την εγχώρια, στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής συγκυρίας, τις τελευταίες μέρες όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακόμη επίθεσης του Ισραήλ στην παλαιστινιακή κοινότητα της Γάζας, μια επίθεση πρωτοφανούς αγριότητας που έχει ξεκινήσει ένα πραγματικό λουτρό αίματος στην περιοχή αυτή. Τους βομβαρδισμούς της πόλης τις πρώτες ημέρες ακολούθησε η χερσαία επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ. Οι 800 νεκροί, και αυτοί μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς εκτιμάται ότι ήδη ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, οι χιλιάδες τραυματίες και ο αποκλεισμός της πόλης από όλες τις πιθανές εξόδους από αυτήν δίνουν διαστάσεις πραγματικής γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένος στη λωρίδα της Γάζας να δέχεται τα ασταμάτητα χτυπήματα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Η ισραηλινή βαρβαρότητα μας καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, ενώ αποκαλύπτονται πλέον ξεκάθαρα και οι σύμμαχοι του Ισραήλ. Αποδείχτηκε ότι με Μπούς ή Ομπάμα πάλι θα στηρίζει η Αμερική τη δολοφονία λαών και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συσπειρώνει τα ευρωπαϊκά κράτη σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους είτε για το πετρέλαιο, είτε για νέες αγορές, είτε απλά για την επιβολή δύναμης.

Καταγγέλλουμε τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ που παραποιούν την αλήθεια και στηρίζουν το Ισραήλ κρατώντας ίσες αποστάσεις από τον “πόλεμο” στην Γάζα ή καταγγέλλοντας την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που ζει ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή, σκοτώνονται άμαχοι, εκκαθαρίζεται ο εγχώριος πληθυσμός, καταστρέφονται περιουσίες. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι το κόμμα που στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Παλαιστίνης στις νόμιμες εκλογές του 2006 αλλά οι ΕΕ, ΗΠΑ και Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν.
Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξή της προς το Ισραήλ. Οι ξεδιάντροπες δηλώσεις της Μπακογιάννη “Οι ρουκέτες της Χαμάς πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς...” είναι η δήθεν λογική των ίσων αποστάσεων που όμως αποτελεί το φύλλο συκής για τον ελληνικό λαό. Γνωρίζουμε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας στην πολεμική ΝΑΤΟϊκή μηχανή με έμψυχο ή άψυχο πολεμικό υλικό. Καταγγέλλουμε την ύπαρξη της βάσης της Σούδας που αποτελεί ορμητήριο για επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, που αποτέλεσε ορμητήριο για “ειρηνευτικές” επεμβάσεις της ελληνικής φρεγάτας στον πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο 2χρόνια πριν. Καταδικάζουμε τον υπερβάλλοντα ζήλο της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τις άψογες σχέσεις με τους αμερικανοεβραίους μηνύοντας τον σύριο διαδηλωτή Αχμέντ Ιμπραχήμ επειδή κατέβασε την ισραηλινή σημαία στην σιωνιστική πρεσβεία. Φαίνεται ξεκάθαρα ο ρόλος της χώρας μας και των δυτικών κυβερνήσεων (που κρατούν αυτή την λογική των ίσων αποστάσεων) ότι από τη μία επιδίδονται σε δακρύβρεχτες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ από την άλλη συνεχίζουν την υλική στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εξακολουθώντας να βάζουν το κεφάλαιο πάνω από την ζωή. Η μη στήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων και η τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από έμμεση στήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διεξάγεται.

Ήρθε η ώρα να στείλουμε στα σκουπίδια τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες και το εργασιακό μας μέλλον, καλώντας όλη την κοινωνία να βγεί στο δρόμο, να διαμορφώσει και να παλέψει τα αιτήματά της.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Κάτω τα χέρια από τη νεολαία. Να ανατραπεί συνολικά η πολιτική της αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση. Δε θα γίνουμε η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων.
• Καμία αναγνώριση επαγγελματική και ακαδημαϊκή των κέντρων ελευθέρων σπουδών. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κατάργηση των K.E.Σ.-ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση
• Να ανατραπεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και ο νέος νόμος-πλαίσιο συνολικά. Κάτω οι διαγραφές φοιτητών, πιστωτικές μονάδες, τα τετραετή προγράμματα, τα πειθαρχικά και η σκλήρυνση των ρυθμών σπουδών. Καμία εισαγωγή λίστας συγγραμμάτων στις σχολές.
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Καμία αμφισβήτηση του ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής.
• Να ανατραπεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να ανατραπεί το ν/σ για το ασφαλιστικό και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία.
• Άμεση καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
• Άμεσο αφοπλισμό των ΜΑΤ – ΟΠΚΕ και κατάργησή τους. Κατάργηση της ασφάλειας (αστυνομικών με πολιτικά ή κουκούλες).
• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων από τις διαδηλώσεις. Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες. Καμία ενεργοποίηση του τρομονόμου.
• Να σταματήσει άμεσα και οριστικά η ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Κάτω τα χεριά από την Παλαιστίνη. Αλληλεγγύη και στήριξη στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Καμία παραχώρηση ελληνικού εδάφους για την αποστολή πολεμοφοδίων. Να κλείσει η βάση της Σούδας.
• Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια στο χώρο των καθαριστριών Κωνσταντίνα Κούνεβα από μπράβους της εργοδοσίας.
• Άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών και ένταξή τους στο προσωπικό του πανεπιστημίου λόγω της έντονης πίεσης που δέχονται από την εργοδοσία.
• Nα περάσει η φύλαξη του πανεπιστημίου από τους security εξολοκλήρου σε μόνιμους φύλακες ενταγμένους στο προσωπικό του πανεπιστημίου (δημόσιοι υπάλληλοι).
• Μόνιμο και επαρκές καθηγητικό προσωπικό στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
• Καμία σκέψη για απώλεια εξάμηνου ή εξεταστικής δε θα περάσει.
• Ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα σε αυτό όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όχι στους δυο κύκλους σπουδών, να μην περάσει η διαδικασία της bologna. Όχι στον ΚΕΧΑΕ.
• Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
• Αντιστεκόμαστε σε αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών που να κινείται στις κατευθύνσεις της περεταίρω εντατικοποίησης και ειδίκευσης.
• Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.
• Όχι στη σκλήρυνση των εξετάσεων στο ΤΕΕ. Να καταργηθούν οι εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.
• Να αποσυρθούν οι διώξεις από τους έξη συμφοιτητές μας που συμμετείχαν στο χτίσιμο του γραφείου του Καραμπίνη. Έξω ο εισαγγελέας από το άσυλο.
• Να αποσυρθούν οι μηνύσεις του επιχειρηματία Χούτου στο Σ.Φ. Ξάνθης και στο συμφοιτητή μας Λ.Μπέτση.
• Να σταματήσει ο πολιτικός ρεβανσισμός του Καραμπίνη ενάντια στο συμφοιτητή μας Β.Μπέλλο.
Για την υλοποίηση των αιτημάτων μας προτείνουμε:

Κατάληψη της πολυτεχνικής σχολής την Τετάρτη 14/01 έως Τρίτη 20/01
Συμμετοχή του συλλόγου φοιτητών στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 15/01
Δημιουργία ανοιχτού συντονιστικού για την υλοποίηση του πλαισίου που θα δεσμεύεται από το υπάρχον πλαίσιο
Νέα γενική συνέλευση υπό κατειλημμένη σχολή την Τρίτη 20/01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου